Honing

Bloemenhoning

De smaak van bloemenhoning hangt erg af van het jaargetijde waarin de bijen aan het werk zijn geweest voor je pot bloemenhoning. In de lente bloeien logischerwijs andere bloemen, dan in de zomer. Daardoor krijg je een mooie variatie aan smaken.

Bloemenhoning zitten diverse vitaminen en mineralen. Het is een mooie, smaakvolle, vloeibare honing.  Deze honing is geschikt voor de ‘onervaren’ honingeter, maar zeker ook voor de echte honingliefhebber. Perfect voor in een lekkere mok thee, maar ook voor in de yoghurt!

Weet je dat Nederlandse bloemenhoning mogelijkerwijs kan helpen bij de bestrijding van hooikoorts?

Een deel van de pollen die de bijen uit bloemen en planten halen, komt in de honing terecht. Door deze honing te eten, wordt het lichaam blootgesteld aan de mogelijke veroorzakers van hooikoorts. Op een natuurlijke manier wordt het lichaam resistent gemaakt tegen de pollen. Meer weten over natuurlijke hulpmiddelen tegen hooikoorts? Lees meer over het gebruik van stuifmeelkorrels.

Let op: door verhitting blijft honing zoet, maar verliest haar gezonde eigenschappen. Om die te behouden kun je de thee het beste laten afkoelen tot drinktemperatuur (max. 40°C) en dan de honing er door roeren.

 

Lindehoning

Is een seizoenshoning waarbij bijen hun nectar uit lindebloesems van de lindeboom halen. Lindehoning wordt gemaakt van nectar van de bloesems van de linde. De lindebomen bloeien in juni. In deze periode worden de bijenkasten in de boomgaarden geplaatst. Lindehoning is een echt seizoensproduct dat enkel aan het begin van de zomer gemaakt wordt. Alleen in de bloeiperiode krijgen de bijen immers nectar van de linde.

Acaciahoning

Acaciahoning wordt door de bijen gemaakt van nectar uit de bloesem van de Acaciaplant. De bijenkasten worden gedurende de bloeiperiode tussen de Acacia’s geplaatst. De Acacia bloeit vroeg, meestal begin mei. 

 

Deze honingsoort heeft een subtiele, zachte smaak. Door de hoge concentratie fructose is de acaciahoning heel zoet, met een bloemige smaak. De smaak is niet overheersend, maar delicaat. Dat maakt deze soort zeer geschikt om gerechten op smaak te brengen, zonder de honingsmaak nadrukkelijk te proeven.

 

Acaciahoning wordt veel gebruikt in warme dranken. Een lepeltje in de thee, koffie of warme melk zorgt voor een rijke, zoete smaak. Deze honing is een gezond alternatief voor suiker. Lekker in de yoghurt of kwark.

Let op: door verhitting blijft honing zoet, maar verliest haar gezonde eigenschappen. Om die te behouden kun je de thee het beste laten afkoelen tot drinktemperatuur (max. 40°C) en dan de honing er door roeren.